söndag 15 januari 2012

Konsumtion

Konsumtion är ett ord som gör mig lite betänksam och något som jag egentligen försöker hålla mig ifrån när det går mot överdrift. Jag handlar ju såklart mat och kläder och andra mindre nyttiga saker, men nu inför bröllopet så blir jag lite anti för det är SÅ mycket som man "måste" köpa hit och dit bara för att alla andra gör det. Samtidigt vill man ju att bröllopet ska bli lyckat och att man inte senare i livet ångrar att man drog in på saker.


Jag har även tänkte på vad jag tycker om konsumtion av tjänster. Jag tror att det känns bättre att låta människor hjälpa till med vad de kan, frissa, florist etc. Det känns också bättre att använda sig av naturliga material som det är i mycket av maten, blommor osv. Återanvändning av gamla saker eller användning av saker man har fast på ett annorlunda sätt gillar jag. Låna saker är också en bra grej för att konsumera mindre!

Det kan ofta vara lätt att blanda ihop budget och konsumtion. Jag är ju student och vill inte lägga ner så mycket pengar på bröllopet så jag köpte en kinaklänning. Bra för ekonomin, men det funkar ju egentligen inte alls om man tänker på miljö- och konsumtionsperspektivet. Jag borde väl egentligen sy min egen klänning av så naturliga material som möjligt, inte köpa något som orsakar arbete på andra sidan jorden och även en lång transport med både flyg och lastbil. Det är konstigt hur det kan löna sig!!!  Ibland däremot så går ekonomi och okonsumtion hand i hand. Låna ihop dukar istället för att köpa till exempel, eller sy om en gammal släktslöja.

Det är många saker att tänka på. Jag försöker göra mitt bästa, men inser att allt kan inte gå! Inte om man både vill ha en stram budget och satsa på mindre konsumtion och samtidigt ha ett "vanligt" bröllop!!

1 kommentar:

 1. andren.jessika@gmail.com6 augusti 2012 20:55

  Åh vilken fin sida du har!!
  ska du sälja saker så hojta till, har samma tema:D:D
  men långt kvar till vårat,
  så säg bara till=)

  SvaraRadera